BIM101

Bouw Informatie Model (BIM) versus Virtueel Bouwen

De begrippen BIM en virtueel bouwen worden veelal door elkaar gebruikt. We trekken de termen uit elkaar om een duidelijk begripskader te creëren.

BIM (Bouw Informatie Modellen)
BIM gaat over techniek, de software, modelleer software, de generatie software na 3D AutoCad. Daar waar 2D en 3D AutoCad wordt getekend in een lijnenspel, wordt met pakketten als Archicad, Tekla, Autodesk Revit of Nemetschek Allplan gemodelleerd (solid modelling met intelligente objecten vanuit een bibliotheek). In een BIM model worden aan objecten gegevens (kenmerken of eigenschappen) toegevoegd of gekoppeld. BIM modellen worden centraal opgeslagen zodat de gegevens door meerdere partijen te gebruiken zijn.

Virtueel bouwen
Virtueel bouwen gaat over processen. Hoe kun je een BIM model integreren in processen en in verschillende vakgebieden inzetten. Op welke wijze kan informatie worden gedeeld en hergebruikt. Hoe kan het gebruik van een BIM helpen bij ketenintegratie, om bijvoorbeeld geïntegreerd te ontwerpen. Om virtueel bouwen te laten werken is een vorm van procesmanagement noodzakelijk.

Advertentie

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: